ACI BIBER HELVASI
Acı biber , nemli ortamı çok sever . Aşırı sıcaklardan da eksi derecelere düşen soğuklardan da hoşlanmaz. Biberin acılığını arttıran iki unsur havaların sıcak geçmesi ve biberin yeterli nemli, sulu ortamda olmamasıdır.
Neyzen Tevfikin “Aşkın Leylasını buldunsa söyle Mecnundan duyupta rivayet etme” dizeleriyle “ne işin var senin acı biberle başka konu mu bulamadın” diyebilirsiniz.
Haklısınız.Acı biberin diyarı Urfadan(Rivayetlere gore Urfalılara işgal haberi gelince tepki vermemişler ne zamanki düşman biber tarlalarını dağıtmaya başladı sözünü duyunca düşmanla mücadele ederek kapı dışarı etmişlerdir.) , Antepten veya Googleden nakletmiyorum. Çocukluğunda acı biberleri sulamış yemeklere konulması için sık sık toplamış hatta bir gün sokakta küfür ettiğimi duyan annem tarafından eve çağrılarak ağzı dudağı dili dalından yeni koparılmış bir biberle yakılarak havaya zıplamış biri olarak maksimum 600 kelime söz etmeye hakkım olduğunu düşünüyorum
Kim demiş eğitim tamamen sevgi üzerine bina edilmeli diye? Sevgi kuşun bir kanadı ise korku ve cezada diğer kanadıdır. Bugün dilime gelen 1000 küfürden 999 unu geri gönderebiliyorsam bunun sebebi ummi Yani okuma yazma bilmeyen annemin şirin şirin ağzımı dilimi biberle yakmasıdır. İddia ediyorum annem sadece nasihat etseydi 1000 küfürden 999 unu çıkartacak birini de belki tutabilecektim. Bu sebepten ağzından küfür çıkan dost akraba ve komşuları gördükçe içimden “Anne iyiki yakmışsın ,acı biberi yaratana şükürler olsun ,iyi bir terbiye için bazen yakmak gerekir“ diyorum.
Peygamber Efendimizin tebuk seferine iştirak etmeyen 3 sahabe ile yaklaşık 50 gün konuşmaması yakma ve hasretle tedavi değilmidir?Yakarak tedavinin en şiddetlisi en çok kullanıldığı halde en az anlaşılan aşk yoluyla gerçekleşir.
Biberin susuz kaldığı zamanlarda acısının şiddetlendiğini söylemiştik.Benzer durum insanlar ve toplumlar içinde geçerlidir.Susuz kalarak kuraklıkta çatlamış insanların ve cemiyetlerin yaşadığı fiziki acılara ancak gökten düşen rahmet taneleri(yağmur)ilaç olur.
İnsanlık tarihi ölümden kurtulmak sonsuz hayata bu dünyada iken kavuşma özlem ve gayretiyle doludur. Ölümsüzlük iksiri aranmasının ve abı hayat inanışının temel sebebi bu özlem ve gayrettir. Suyun azlığının biberin acısını arttırması gibi ölümsüzlük bahşeden abı hayatın bulunamaması da Mevlana vb. Hak aşıklarını istisna tutarsak insanların ekserisinin ölüm acısını yaşamasına sebep olmuştur. Dünyadaki en yaygın ve en derin korku olan ölüm yaşanan acıların en şiddetlisidir.
Doğruluk, hakkaniyet , tutarlılık ve mertlik te edebiyatta “ab-I adalet”(adaletin,doğruluğun suyu) terimiyle suya benzetilmiştir. Suyun besleyici, büyütücü, rahatlatıcı etkisi adalet doğruluk ve hakkaniyetin suya benzetilmesiyle ifade edilmiştir. Susuzluğun biberin acısını arttırması gibi cemiyette hak, adalet, insaf, doğruluk suları azaldığı zaman acı,isyan, haram, hak ihlalleri ve günahlarda artma meydana gelir. Kurana göre yaratılan her şey sudan yaratılmıştır. (Enbiya: 30) Sudan yaratılan varlıkların hayatiyetinin devamı su iledir. Bu manada yağmur tanesi ile buğday tanesi arasında bir fark yoktur. Her ikiside sayılamayacak kadar çoktur. Buğday yağmuru yağmurda buğdayı sever. Buğday başakları başlarını eğerek ihtiyaçları olan suyun inzalini El-Mürid ‘ den isteyerek .arzuhal ederler.
Kuran dilinde yağmur ve vahiy hakkında indirilme manasına gelen inzal kullanılır.Yağmur bedenin vahiyde gönül ve akıl aleminin suyudur.Yağmur suyunun azlığı biberi acılaştırır. Vahyin büyütücü ve yeşertici suyunun azalması da zulüm haksızlık ve gözyaşı manalarına gelerek biber gibi sadece ağzı dili yakmak bir tarafa Romaların yakılmasına sebep olur. Müsle yapabilmek için(savaşta öldürülen düşmanın kulağını burnunu kesmek gözünü çıkarmak) kin intikam ve gazap ateşinin yürekteki insaf ,itidal, haddi aşmamak ve merhamet denilen rahmet sularını buharlaştırması gerekir.
.Zulüm , adalet ve hakkaniyetin su ile teşbihinin aksine karanlıklarla veya kara dumanlarla sembolize edilmiştir.Kara dumanların olduğu yerde görme problemi ve yanan ateşin verdiği zararlar vardır.Karanlıklarda yürümek ise çarpma ve düşme riski taşıması sebebiyle her an acılara gebedir.
Netice olarak Cennet ,dünyadaki tadlardan zevk ve lezzetlerden kat kat fazlasının bulunduğu mekandır.Aynısı cehennem içinde geçerlidir.Dünyada zulmün karanlıklarından daha karası ,ateşinden ve dumanından daha kuvvetlisi de bir başka mekanda taliplerini beklemektedir.
Acı biberin acılığının yanında bal kaymak sayılabileceği azaptan korunmak duassiyla
ŞƏRHLƏR